Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Ramadan 1446

februari 28, 2025 - maart 29, 2025

Ramadan (Arabisch: رمضان, ramadhan) is de negende maand van de islamitische maankalender. In de islam geldt deze maand als de belangrijkste maand in het jaar. Een maand van inkeer, waarin tussen fajr (de dageraad ruim vóór zonsopkomst) en maghrib (bij zonsondergang) door moslims – voor zover zij daarvan niet vrijgesteld zijn – gevast wordt. Een speciale nacht in deze maand is Laylat al-Qadr.

Het vasten wordt sawm (saum) of siyam genoemd. Dit houdt in dat veel moslims op deze tijden niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk. Een mogelijke uitleg van het vasten kan als volgt worden gegeven:[2]

  • Oog: men kijkt niet naar wat ongeoorloofd is.
  • Oor: men luistert niet naar verkeerde praatjes en luistert niet af.
  • Mond: men roddelt niet en bezigt geen verkeerd taalgebruik.
  • Hand: men pleegt geen verkeerde dingen.
  • Voet: men bezoekt geen verboden plaatsen.

Voor zieken, zwangere vrouwen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid of vertragend werkt op herstel van een ziekte, wordt een uitzondering gemaakt. Zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen ervan (indien dat mogelijk is) verplicht is.

Veel moslims begroeten elkaar voor en tijdens de ramadan met ramadan moebarakramadan karim of ramadan mabroek, wat gezegende ramadan betekent. Tijdens de ramadan staan we op school expliciet stil bij de Koran.

Gegevens

Begin:
februari 28, 2025
Einde:
maart 29, 2025
Evenement Categorie: